workshop programmeren

De workshop wordt gegeven op aanvraag. Laat een bericht achter op het forum.

Workshop Programmeren

Programmeren is tegenwoordig zonder meer een van de belangrijkste vaardigheden bij het uitvoeren van natuurwetenschappelijk onderzoek. Ook bij het uitvoeren van je profielwerkstuk kun je programmeerkennis gebruiken om te modelleren, data te analyseren en data te visualiseren. In deze workshop leren we je daarom de basis van de grootste programmeertaal ter wereld: Python. Ben je geïnteresseerd in de workshop programmeren, vul dan het interesseformulier in!

Inhoud Workshop

De workshop programmeren is verdeeld in twee onderdelen, één waarin je de basis van Python leert, en één waarin je de geleerde kennis toepast. In het eerste deel zullen we je in een vijftal modules de basis van Python leren. We beginnen heel eenvoudig met het introduceren van de programmeertaal en leggen uit welke soorten variabelen er zijn en wanneer je welk soort gebruikt. Vervolgens leer je hoe je met het script communiceert, met behulp van de input en output functies. In de tweede module leer je welke functies er worden gebruikt binnen Python en hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Vanaf de derde module wordt het wat ingewikkelder en leer je hoe je if-statements en loops gebruikt, wat de commands if, elif, else, for en while inhouden en wanneer je wat gebruikt. In de vierde module bouwen we hierop voort en leer je werken met Numpy, een bibliotheek met commands die veel gebruikt wordt in de wetenschap en in de dataverwerking. Uiteindelijk leer je hoe je de data vervolgens kunt visualiseren in de vijfde module, waarin we ons verdiepen in de bibliotheek Matplotlib.

Tot zover het eerste deel van de workshop, de theorie. In het tweede deel van de workshop ga je de geleerde theorie toepassen en kun je kiezen voor twee verschillende opdrachten. De eerste opdracht is gericht op dataverwerking en visualisatie, en hierin ga je onder andere onderzoeken wat de optimale hoek is om een bal zo ver mogelijk weg wilt gooien. Om dit te doen plot je de gegooide afstand als een functie van de hoek. Het maximum van deze grafiek zal je dan de optimale hoek gegeven. Ook leidt je een wiskundige formule af die de baan van de bal door de lucht beschrijft en je onderzoek een dataset van 1000 metingen.

De tweede opdracht is meer gericht op het modelleren. In deze opdracht ga je een algoritme schrijven dat de kracht van de motoren van een drone bepaalt. Hierbij moet je zorgen dat de drone in stabiele vlucht terechtkomt.

Bij voldoende interesse wordt deze workshop op de campus van de TU Delft gegeven. Ook is het mogelijk om de modules zelfstandig door te werken, je vindt de modules onderaan deze pagina. In het laatste geval kun je vragen stellen op het forum als je vastloopt, of je kunt een keer videobellen met een student om wat meer uitleg te krijgen.

Voor wie?

Eigenlijk is deze workshop geschikt voor iedereen die een profielwerkstuk doet op het gebied van natuurkunde of engineering. Maar we raden deze workshop vooral aan voor leerlingen die zich willen richten op modelleren of binnen hun profielwerkstuk een hoeveelheid data moeten verwerken of visualiseren!

Duur

De workshop neemt ongeveer een middag in beslag. Van 13:30 tot 16:30.

Inschrijven

Wanneer er een datum gepland is, zal er aan de linkerzijde van deze pagina een button te zien zijn waarmee je je kunt aanmelden voor de workshop. Als er geen datum gepland is, laat dan een bericht achter op het forum om aan te geven dat je geïnteresseerd bent in de workshop, zodat wij een datum kunnen plannen. Ook als je vragen hebt over de workshop of over dit onderwerp in het algemeen, verwijzen we je graag naar ons forum!

Code

Je kunt de code van de Python Notebooks en bijbehorende oefeningen vinden in de volgende GitHub. De instructies op de GitHub pagina beschrijven hoe de software kan worden uitgevoerd en bewerkt: https://github.com/lduynkerke/workshopPython

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?