Inspiratie

Een spanned profielwerkstuk begint natuurlijk bij een goed idee! Hieronder vind je artikelen die jou kunnen inspireren tot een interessant onderwerp. Als je vragen hebt, stel deze dan gerust op het vragenforum.

team

Biologie & ScheikundeGekweekte Rode Bloedcellen

Het produceren van gekweekte rode bloedcellen (cultured Red Blood Cells; cRBCs) biedt mogelijk een onuitputtelijke bron cellen waarmee aan de groeiende behoefte voor bloedtransfusies kan worden voldaan. TU Delft en Sanquin hebben onlangs het productieproces voor deze cRBCs aanzienlijk verbeterd, waarmee de kwaliteit en veiligheid van de cellen beter kan worden geborgd dan in het huidige donorsysteem. Daarnaast zouden de gekweekte cellen gebruikt kunnen worden voor nieuwe behandelingen door te dienen als dragers van therapeutische moleculen. Lees hier het volledige artikel over veilige voordelige donorloze rode bloedcellen.

Rode bloedcellen

NatuurkundeJames Webb Telescoop

De James Webb-ruimtetelescoop (JWST) van NASA heeft zijn eerste beelden in volledige resolutie vrijgegeven. Deze vijf beelden tonen twee sprankelende nevels, een groep verdoemde sterrenstelsels en de samenstelling van een reusachtige exoplaneet. Ze vormen de kroon op tientallen jaren werk van wetenschappers en ingenieurs – en ze zijn bovendien nog maar het begin van de jarenlange missie van de telescoop. Lees hier het volledige artikel over JWST beelden.

Rode bloedcellen

Workshops

Misschien vind je één van de natuurkundeworkshops ook interessant!

WiskundeRevolutie in Netwerkanalyse

Hoe vind je de snelste route als je niet alle mogelijke links kunt zien? Zoals bij het ‘routen’ van internetverkeer – iets dat nu op blind vertrouwen gebeurt — of eiwitroutes in het lichaam, wat tot compleet nieuwe inzichten in ziektes en medicijnen kan leiden? Al sinds de jaren vijftig breken wetenschappers zich hierover hun hoofd. Maksim Kitsak (TU Delft) zorgt met zijn nieuwe methode voor een revolutie in netwerkanalyse. Lees hier het volledige artikel over netwerkanalyse.

 
Rode bloedcellen