Blog Archives

Noorderlicht

workshop noorderlicht

Schrijf jezelf in via de knop ‘Aanmelden’. Zie je deze knop niet? Er zijn dan geen workshops ingepland. Bij genoeg interesse plannen we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

Workshop Noorderlicht

Inhoud Workshop

De noorderlicht workshop laat je kennis maken met het kleurrijke natuurverschijnsel. Na een korte introductie zal er een presentatie gegeven worden over het fenomeen en alle belangrijke natuurkunde die dit mogelijk maakt. Vervolgens ga je zelf ontdekken hoe een emissiespectrum van waterstof er uit ziet, zowel met het oog als met een spectrometer, en kom je er achter welke overgangen binnen het atoom voor deze kleuren verantwoordelijk zijn. Zo begrijp je nog beter hoe het noorderlicht gevorm wordt.

Na een korte pauze en de mogelijkheid om wat vragen te stellen, onderzoek je hoe een spectrometer nu eigenlijk werkt met een opengewerkt model. Ten slotte hebben we een scala aan verschillende gassen in gasontladingsbuizen die gebruikt kunnen worden om het emissie spectrum van allerlei gassen zelf te bepalen met een spectrometer. Zo heb je ook meteen meetdata voor je pws!

Wees niet bang om via het forum contact op te nemen en je eigen experiment op te stellen, dan denken wij graag met je mee! Wij hebben een erg goede spectrometer waarmee je veel verschillende experimenten kunt doen. Ten slotte is deze workshop je ultieme kans om al je algemene vragen over je profielwerkstuk persoonlijk aan een TU Delft student te stellen. Dus spaar al je vragen op en tot ziens in Delft!

Voor wie?

Deze workshop is vooral gericht op leerlingen die een profielwerkstuk doen over het noorderlicht, maar ook als je een spectrometer nodig hebt, dan is deze workshop voor jou! Ook een kwantummechanisch pws over bijvoorbeeld het waterstofatoom heeft goede aansluiting met deze workshop.

Duur

De workshop neemt ongeveer een middag in beslag. Van 14:00 tot 16:45.

Inschrijven

Wanneer er een datum gepland is, zal er aan de linkerzijde van deze pagina een button te zien zijn waarmee je je kunt aanmelden voor de workshop. Als er geen datum gepland is, klik dan op de button ‘Interessant’. Dan houden we je via de mail op de hoogte! Nog geen account op het forum? In dat geval verschijnt er een knop om je eerst te registreren. Ook als je vragen hebt over de workshop of over dit onderwerp in het algemeen, verwijzen we je graag naar ons forum!

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

AFM

workshop kwantummechanica

Schrijf jezelf in via de knop ‘Aanmelden’. Zie je deze knop niet? Er zijn dan geen workshops ingepland. Bij genoeg interesse plannen we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

 

Workshop Atomic Force Microscope

Inhoud Workshop

De Atomic Force Microscope (AFM) behoort tot de meest nauwkeurige microscopen die er zijn. Zelfs zo nauwkeurig, dat het individuele atomen kan waarnemen! Het model dat wij hebben is helaas niet zo nauwkeurig dat het atomen kan waarnemen, maar met een resolutie van 10 nm kun je nog steeds heel veel zichtbaar maken wat je met het blote oog niet kunt zien. Heb jij dus een profielwerkstuk waarbij je materialen of biologische samples op het allerkleinste niveau wilt onderzoeken, vul dan het interesseformulier in zodat we een afspraak kunnen maken!

 

Voor wie?

Voor iedereen die materialen of bijvoorbeeld elektronische componenten op het allerkleinste niveau wil onderzoeken. In tegenstelling tot veel andere workshops die we aanbieden is dit geen standaard workshop waarin wij wat theorie uitleggen en jullie een vooraf opgesteld experiment uitvoeren. Nee, de AFM is er voor jullie en je kunt dus echt je eigen experiment uitvoeren!

Deze workshop komt volgend jaar beschikbaar.

Zie hieronder wat afbeeldingen genomen met de AFM van een vlindervleugel, rode bloedcel en DVD of kijk op Educational Atomic Force Microscope (AFM) (thorlabs.com):

afm butterfly image

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

Quantum

workshop kwantummechanica

Vul het interesseformulier in om aan te geven dat je geïnteresseerd bent, of neem contact op via het forum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

 

Quantum lab

Beschrijving

Bij het PWS-Lab hebben we een groot aantal verschillende kwantummechanica opstellingen voor leerlingen, het Quantum-Lab. Dure opstellingen, nauwkeurige opstellingen, die door middelbare scholieren gebruikt kunnen worden voor hun profielwerkstuk. Op dit moment is er nog geen ‘workshop’ met theorie, maar deze opstellingen kunnen onder begeleiding al wel gebruikt worden om het praktisch deel van je profielwerkstuk in te vullen. Heb je vragen over een van de opstellingen, laat dit dan vooral weten via het forum of vul het interesseformulier in!

Opstellingen

– Mach Zehnder en Michelson interferometer (zie website Thorlabs voor handleiding)
– Quantum Cryptography(zie website Thorlabs voor handleiding)
– Hanbury-Brown Twiss experiment (single photon correlatie, statistiek WisA / WisD)
– 3D geprinte quantum kubus opstellingen: Michelson, Wet van Malus, Alice/Bob, Tunneling met licht (zelf na te bouwen en uit te breiden)
– Atomic Force Microscope en Scanning Tunneling Microscope
– NV centers in diamant als magneetsensor
– Heel veel kleine demo’s over sensoren, fluorescentie, band gaps / halfgeleiders
– Spectroscoop, Thorlabs spectroscopie demonstratie
– Kathodestraalbuizen (kunnen gebruikt worden met onze spectroscoop)
– Led-jes als zender en ontvanger
– Tunneling met licht / microgolven
– Golfbak (met water) voor interferentie van golven

Voor wie?

Maak je een profielwerkstuk over kwantummechanica? Dan is dit precies wat voor jou! Voor dit onderwerp is het namelijk lastig om op school een proef uit te voeren waarbij je bruikbare resultaten krijgt. In het pws-lab in Delft kun je nu als een echte wetenschapper de natuurkunde op het kleinste niveau onderzoeken!

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

Dode kamer

workshop akoestiek

De workshop wordt gegeven op aanvraag. Neemt contact op via het forum om een datum te plannen.

Akoestische Ruimtes

Inhoud Akoestische Ruimtes

Aan de TU Delft zijn er twee bijzondere ruimtes die gebruikt worden/werden voor het uitvoeren van experimenten die te maken hebben met geluid en akoestiek. Namelijk de dode kamer, waarin vrijwel  al het geluid wordt geabsorbeerd en de nagalmkamer waarin het geluid maximaal wordt weerkaatst, doordat geen enkele wand evenwijdig loopt met een andere. In de dode kamer zijn de wanden, het plafond en de bodem bekleed met 1 meter lange schuimplastic wiggen, waardoor 99% van het geluid wordt geabsorbeerd.

Daarnaast zijn beide ruimtes afzonderlijk gebouwd van de rest van het gebouw, zodat trillingen niet worden doorgegeven. De dikke betonnen muren die gebouwd zijn op een rubberen vloer verhinderen vrijwel al het omgevingsgeluid, waardoor laboratoriumomstandigheden ontstaan voor het uitvoeren van experimenten op het gebied van geluid of akoestiek.

Voor wie?

Maak je een profielwerkstuk over geluid of akoestiek? Dan kan de dode kamer of de nagalmkamer ideale omstandigheden bieden voor het uitvoeren van je praktisch deel. Door je experiment hier uit te voeren krijg je niet alleen nauwkeurigere resultaten, maar wordt ook alle andere ruis van buiten onderdrukt.

Inschrijven

Laat een bericht achter op het forum als je gebruik wilt maken van een van de akoestische ruimtes! Wij nemen dan contact met je op om een datum te prikken waarop de ruimte beschikbaar is. Ook als je nog vragen hebt of meer wilt weten over de akoestische ruimtes laat dan een bericht achter op het forum!

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

 

read more

Aardbevingen

Schrijf jezelf in via de knop ‘Aanmelden’. Zie je deze knop niet? Er zijn dan geen workshops ingepland. Bij genoeg interesse plannen we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

Workshop Aardbevingsbestendig bouwen

Geïnteresseerd in deze workshop? Via de button links op deze pagina kun je je aanmelden. Is er nog geen datum gepland, vul dan het interesseformulier in. Wij mailen je dan zodra de datum bekend is of om met jou een datum af te spreken.

Nog geen account op het forum? In dat geval verschijnt er een knop om je eerst te registreren.

De inhoud van de workshop

Tijdens deze middag maak je op een leuke en afwisselende manier kennis met aardbevingen en bouwen in aardbevingsgebieden. Na een kleine introductie behandelen we een stuk theorie om vervolgens zelf in korte tijd proefmodellen te testen op de aardbevingssimulator van het Science Center!

Theorie Aardbevingen

We starten met een introductie waarbij de volgende vragen beantwoord worden: Wat is een aardbeving? Welke termen moet ik kennen? Wat voor soorten aardbevingen zijn er? En hoe kan het dat er in Groningen aardbevingen plaatsvinden?

Theorie Aardbevingsbestendig bouwen

Op een interactieve manier behandelen we een aantal basisprincipes van bouwen in aardbevingsgebieden. Zo gaan we in op de krachtenwerking van de trillingen van aardbevingen op gebouwen en de dynamiek er van. We gaan in op methodes om gebouwen bestendig te maken tegen deze krachten. Om de theorie goed onder de knie te krijgen wisselen we af met een aantal opgaven die we gezamenlijk bespreken.

Praktisch gedeelte

Je krijgt een uur de tijd om zelf een model te maken van een aardbevingsbestendig gebouw. Hierna gaan we dit model testen; het model moet een bepaalde tijd op de trilplaat kunnen staan zonder te bezwijken. Je krijgt hiervoor meerdere soorten materiaal ter beschikking!

Voorbereiding

Wat mee te nemen naar de workshop?

  • Rekenmachine
  • Pen en potlood
  • Schrift
  • Geodriehoek
  • Alles wat je tot nu toe al hebt van je eigen profielwerkstuk voor het behandelen van je vragen

Aanmelden

Op deze pagina vind je het online inschrijfformulier. Als er nog geen datum gepland is vul je het interesse formulier in, zo weten wij dat er belangstelling is en kunnen we een nieuwe datum inplannen. Wij nemen dan contact met je op zodra de datum van de volgende workshop bekend is.

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

Supergeleiding

workshop supergeleiding

Schrijf jezelf in via de knop ‘Aanmelden’. Zie je deze knop niet? Er zijn dan geen workshops ingepland. Bij genoeg interesse plannen we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

Workshop Supergeleiding

Ben je geïnteresseerd in de workshop supergeleiding? Via de button links op deze pagina kun je je aanmelden om een afspraak te maken. Is er nog geen datum gepland, vul dan het interesseformulier in. Wij mailen je dan zodra de datum bekend is of om met jou een datum af te spreken. Nog geen account op het forum? In dat geval verschijnt er een knop om je eerst te registreren.

Inhoud Workshop

De supergeleiding workshop laat je kennis maken met het verschijnsel supergeleiding. Na een korte introductie zal er een presentatie gegeven worden over het fenomeen supergeleiding. Vervolgens volgt een demonstratie van onze magneetzweeftrein met supergeleiders. Aansluitend is het mogelijk om zelf een experiment uit te voeren en de kritische temperatuur van de supergeleiders te onderzoeken. Deze proef is het zogenaamde dipstick experiment en ziet er in het kort als volgt uit. Een elektrisch circuit met supergeleider wordt ondergedompeld in een vat met vloeibaar stikstof. Via een computerprogramma verkrijgen we de kenmerkende weerstand-temperatuur grafiek, waaruit je uiteindelijk de kritische temperatuur kunt afleiden. Aan het eind van de workshop bespreken we de resultaten van het dipstick experiment. Hier kun je vervolgens zelf mee aan de slag, zodat je alsnog een experiment met resultaten kunt gebruiken voor jouw PWS.

Wees zeker niet bang om je eigen baan of supergeleiders mee te nemen! Ook als je zelf een experiment hebt bedacht, kunnen wij je helpen om dit uit te voeren. Geef dit van tevoren dus vooral aan in het interesseformulier of op het forum!

Voor wie?

Maak je een profielwerkstuk over kwantummechanica of supergeleiding? Dan is deze workshop precies wat voor jou! Voor deze onderwerpen is het namelijk lastig een proef uit te voeren waarbij je bruikbare resultaten krijgt. Met deze workshop krijg je behalve nuttige informatie ook nog genoeg resultaten!

Duur

De workshop neemt ongeveer een middag in beslag. Van 13:30 tot 16:30.

Inschrijven

Wanneer er een datum gepland is, zal er aan de linkerzijde van deze pagina een button te zien zijn waarmee je je kunt aanmelden voor de workshop. Als er geen datum gepland is, klik dan op de button ‘Interessant’. Dan houden we je op de hoogte! Als je vragen hebt over de workshop of over dit onderwerp in het algemeen, verwijzen we je graag naar ons forum!

Impressie

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more