Blog Archives

Noorderlicht

workshop noorderlicht

Zie je een aanmeldknop? Dan kan je je aanmelden voor een workshop. Zo niet, vul dan het interesseformulier in, dan planne we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

Workshop Noorderlicht

Inhoud Workshop

De noorderlicht workshop laat je kennis maken met het kleurrijke natuurverschijnsel. Na een korte introductie zal er een presentatie gegeven worden over het fenomeen en alle belangrijke natuurkunde die dit mogelijk maakt. Vervolgens ga je zelf ontdekken hoe een emissiespectrum van waterstof er uit ziet, zowel met het oog als met een spectrometer, en kom je er achter welke overgangen binnen het atoom voor deze kleuren verantwoordelijk zijn. Zo begrijp je nog beter hoe het noorderlicht gevorm wordt.

Na een korte pauze en de mogelijkheid om wat vragen te stellen, onderzoek je hoe een spectrometer nu eigenlijk werkt met een opengewerkt model. Ten slotte hebben we een scala aan verschillende gassen in gasontladingsbuizen die gebruikt kunnen worden om het emissie spectrum van allerlei gassen zelf te bepalen met een spectrometer. Zo heb je ook meteen meetdata voor je pws!

Wees niet bang om via het forum contact op te nemen en je eigen experiment op te stellen, dan denken wij graag met je mee! Wij hebben een erg goede spectrometer waarmee je veel verschillende experimenten kunt doen. Ten slotte is deze workshop je ultieme kans om al je algemene vragen over je profielwerkstuk persoonlijk aan een TU Delft student te stellen. Dus spaar al je vragen op en tot ziens in Delft!

Voor wie?

Deze workshop is vooral gericht op leerlingen die een profielwerkstuk doen over het noorderlicht, maar ook als je een spectrometer nodig hebt, dan is deze workshop voor jou! Ook een kwantummechanisch pws over bijvoorbeeld het waterstofatoom heeft goede aansluiting met deze workshop.

Duur

De workshop neemt ongeveer een middag in beslag. Van 14:00 tot 16:45.

Inschrijven

Wanneer er een datum gepland is, zal er aan de linkerzijde van deze pagina een button te zien zijn waarmee je je kunt aanmelden voor de workshop. Als er geen datum gepland is, klik dan op de button ‘Interessant’. Dan houden we je via de mail op de hoogte! Nog geen account op het forum? In dat geval verschijnt er een knop om je eerst te registreren. Ook als je vragen hebt over de workshop of over dit onderwerp in het algemeen, verwijzen we je graag naar ons forum!

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

AFM

workshop kwantummechanica

Schrijf jezelf in via de knop ‘Aanmelden’. Zie je deze knop niet? Er zijn dan geen workshops ingepland. Bij genoeg interesse plannen we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

 

Workshop Atomic Force Microscope

Inhoud Workshop

De Atomic Force Microscope (AFM) behoort tot de meest nauwkeurige microscopen die er zijn. Zelfs zo nauwkeurig, dat het individuele atomen kan waarnemen! Het model dat wij hebben is helaas niet zo nauwkeurig dat het atomen kan waarnemen, maar met een resolutie van 10 nm kun je nog steeds heel veel zichtbaar maken wat je met het blote oog niet kunt zien. Heb jij dus een profielwerkstuk waarbij je materialen of biologische samples op het allerkleinste niveau wilt onderzoeken, vul dan het interesseformulier in zodat we een afspraak kunnen maken!

 

Voor wie?

Voor iedereen die materialen of bijvoorbeeld elektronische componenten op het allerkleinste niveau wil onderzoeken. In tegenstelling tot veel andere workshops die we aanbieden is dit geen standaard workshop waarin wij wat theorie uitleggen en jullie een vooraf opgesteld experiment uitvoeren. Nee, de AFM is er voor jullie en je kunt dus echt je eigen experiment uitvoeren!

Deze workshop komt volgend jaar beschikbaar.

Zie hieronder wat afbeeldingen genomen met de AFM van een vlindervleugel, rode bloedcel en DVD of kijk op Educational Atomic Force Microscope (AFM) (thorlabs.com):

afm butterfly image

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

Programmeren

workshop programmeren

De workshop wordt gegeven op aanvraag. Laat een bericht achter op het forum.

Workshop Programmeren

Programmeren is tegenwoordig zonder meer een van de belangrijkste vaardigheden bij het uitvoeren van natuurwetenschappelijk onderzoek. Ook bij het uitvoeren van je profielwerkstuk kun je programmeerkennis gebruiken om te modelleren, data te analyseren en data te visualiseren. In deze workshop leren we je daarom de basis van de grootste programmeertaal ter wereld: Python. Ben je geïnteresseerd in de workshop programmeren, vul dan het interesseformulier in!

Inhoud Workshop

De workshop programmeren is verdeeld in twee onderdelen, één waarin je de basis van Python leert, en één waarin je de geleerde kennis toepast. In het eerste deel zullen we je in een vijftal modules de basis van Python leren. We beginnen heel eenvoudig met het introduceren van de programmeertaal en leggen uit welke soorten variabelen er zijn en wanneer je welk soort gebruikt. Vervolgens leer je hoe je met het script communiceert, met behulp van de input en output functies. In de tweede module leer je welke functies er worden gebruikt binnen Python en hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Vanaf de derde module wordt het wat ingewikkelder en leer je hoe je if-statements en loops gebruikt, wat de commands if, elif, else, for en while inhouden en wanneer je wat gebruikt. In de vierde module bouwen we hierop voort en leer je werken met Numpy, een bibliotheek met commands die veel gebruikt wordt in de wetenschap en in de dataverwerking. Uiteindelijk leer je hoe je de data vervolgens kunt visualiseren in de vijfde module, waarin we ons verdiepen in de bibliotheek Matplotlib.

Tot zover het eerste deel van de workshop, de theorie. In het tweede deel van de workshop ga je de geleerde theorie toepassen en kun je kiezen voor twee verschillende opdrachten. De eerste opdracht is gericht op dataverwerking en visualisatie, en hierin ga je onder andere onderzoeken wat de optimale hoek is om een bal zo ver mogelijk weg wilt gooien. Om dit te doen plot je de gegooide afstand als een functie van de hoek. Het maximum van deze grafiek zal je dan de optimale hoek gegeven. Ook leidt je een wiskundige formule af die de baan van de bal door de lucht beschrijft en je onderzoek een dataset van 1000 metingen.

De tweede opdracht is meer gericht op het modelleren. In deze opdracht ga je een algoritme schrijven dat de kracht van de motoren van een drone bepaalt. Hierbij moet je zorgen dat de drone in stabiele vlucht terechtkomt.

Bij voldoende interesse wordt deze workshop op de campus van de TU Delft gegeven. Ook is het mogelijk om de modules zelfstandig door te werken, je vindt de modules onderaan deze pagina. In het laatste geval kun je vragen stellen op het forum als je vastloopt, of je kunt een keer videobellen met een student om wat meer uitleg te krijgen.

Voor wie?

Eigenlijk is deze workshop geschikt voor iedereen die een profielwerkstuk doet op het gebied van natuurkunde of engineering. Maar we raden deze workshop vooral aan voor leerlingen die zich willen richten op modelleren of binnen hun profielwerkstuk een hoeveelheid data moeten verwerken of visualiseren!

Duur

De workshop neemt ongeveer een middag in beslag. Van 13:30 tot 16:30.

Inschrijven

Wanneer er een datum gepland is, zal er aan de linkerzijde van deze pagina een button te zien zijn waarmee je je kunt aanmelden voor de workshop. Als er geen datum gepland is, laat dan een bericht achter op het forum om aan te geven dat je geïnteresseerd bent in de workshop, zodat wij een datum kunnen plannen. Ook als je vragen hebt over de workshop of over dit onderwerp in het algemeen, verwijzen we je graag naar ons forum!

Code

Je kunt de code van de Python Notebooks en bijbehorende oefeningen vinden in de volgende GitHub. De instructies op de GitHub pagina beschrijven hoe de software kan worden uitgevoerd en bewerkt: https://github.com/lduynkerke/workshopPython

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

Zonnecellen

Deze workshop wordt per groepje ingedeeld. Laat een bericht op het forum achter om een afspraak te maken.

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops


Workshop Zonnecellen

Tijdens de PWS-middag is het mogelijk om zelfstandig één of meerdere proeven uit te voeren met de zonnecel waarover wij beschikken. Hieronder staat een overzicht van de verschillende experimenten die ermee gedaan kunnen worden. Mocht je interesse hebben om een keer een experiment te doen, meld je dan aan voor de PWS-middag. Je kunt op ons forum een specifieke proef aanvragen of aan de hand van je onderzoeksvraag van je PWS een suggestie van een proef doen.

Inhoud Workshop

Met behulp van gloednieuwe materialen en een mooie zonnecel zijn er de volgende experimenten mogelijk. Je wordt bij elk experiment begeleid door onze eigen student expert aan wie je ook nog je vragen kunt stellen met betrekking tot je eigen profielwerkstuk.

  • Onderzoek de efficientie van het zonnepaneel onder verschillende licht sterktes
  • Onderzoek de efficientie van het zonnepaneel onder verschillende hoeken
  • Simulatie van een zomerse dag
  • Simulatie van een winterse dag

Voor wie?

Ben jij bezig met je profielwerkstuk of opdracht over zonnecellen? Dan is deze workshop echt iets voor jou!

Duur

De proeven kunnen gedaan worden tijdens een PWS-middag van 13:00 – 17:00 Daarnaast verwachten we dat je jezelf thuis voorbereid met de toegestuurde proefvoorschriften.

Aanmelden

Tijdens de PWS-middag is het mogelijk om zelfstandig één of meerdere proeven te doen met de zonnecel waarover wij beschikken. Mocht je interesse hebben om een keer een experiment te doen, meld je dan aan voor de PWS-middag. Je kunt op ons forum een specifieke proef aanvragen of aan de hand van je onderzoeksvraag van je PWS een suggestie voor een proef doen.

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more