Blog Archives

Noorderlicht

workshop noorderlicht

Schrijf jezelf in via de knop ‘Aanmelden’. Zie je deze knop niet? Er zijn dan geen workshops ingepland. Bij genoeg interesse plannen we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

Workshop Noorderlicht

Inhoud Workshop

De noorderlicht workshop laat je kennis maken met het kleurrijke natuurverschijnsel. Na een korte introductie zal er een presentatie gegeven worden over het fenomeen en alle belangrijke natuurkunde die dit mogelijk maakt. Vervolgens ga je zelf ontdekken hoe een emissiespectrum van waterstof er uit ziet, zowel met het oog als met een spectrometer, en kom je er achter welke overgangen binnen het atoom voor deze kleuren verantwoordelijk zijn. Zo begrijp je nog beter hoe het noorderlicht gevorm wordt.

Na een korte pauze en de mogelijkheid om wat vragen te stellen, onderzoek je hoe een spectrometer nu eigenlijk werkt met een opengewerkt model. Ten slotte hebben we een scala aan verschillende gassen in gasontladingsbuizen die gebruikt kunnen worden om het emissie spectrum van allerlei gassen zelf te bepalen met een spectrometer. Zo heb je ook meteen meetdata voor je pws!

Wees niet bang om via het forum contact op te nemen en je eigen experiment op te stellen, dan denken wij graag met je mee! Wij hebben een erg goede spectrometer waarmee je veel verschillende experimenten kunt doen. Ten slotte is deze workshop je ultieme kans om al je algemene vragen over je profielwerkstuk persoonlijk aan een TU Delft student te stellen. Dus spaar al je vragen op en tot ziens in Delft!

Voor wie?

Deze workshop is vooral gericht op leerlingen die een profielwerkstuk doen over het noorderlicht, maar ook als je een spectrometer nodig hebt, dan is deze workshop voor jou! Ook een kwantummechanisch pws over bijvoorbeeld het waterstofatoom heeft goede aansluiting met deze workshop.

Duur

De workshop neemt ongeveer een middag in beslag. Van 14:00 tot 16:45.

Inschrijven

Wanneer er een datum gepland is, zal er aan de linkerzijde van deze pagina een button te zien zijn waarmee je je kunt aanmelden voor de workshop. Als er geen datum gepland is, klik dan op de button ‘Interessant’. Dan houden we je via de mail op de hoogte! Nog geen account op het forum? In dat geval verschijnt er een knop om je eerst te registreren. Ook als je vragen hebt over de workshop of over dit onderwerp in het algemeen, verwijzen we je graag naar ons forum!

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

AFM

workshop kwantummechanica

Schrijf jezelf in via de knop ‘Aanmelden’. Zie je deze knop niet? Er zijn dan geen workshops ingepland. Bij genoeg interesse plannen we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

 

Workshop Atomic Force Microscope

Inhoud Workshop

De Atomic Force Microscope (AFM) behoort tot de meest nauwkeurige microscopen die er zijn. Zelfs zo nauwkeurig, dat het individuele atomen kan waarnemen! Het model dat wij hebben is helaas niet zo nauwkeurig dat het atomen kan waarnemen, maar met een resolutie van 10 nm kun je nog steeds heel veel zichtbaar maken wat je met het blote oog niet kunt zien. Heb jij dus een profielwerkstuk waarbij je materialen op het allerkleinste niveau wilt onderzoeken, vul dan het interesseformulier in zodat we een afspraak kunnen maken!

 

Voor wie?

Voor iedereen die materialen of bijvoorbeeld elektronische componenten op het allerkleinste niveau wil onderzoeken. In tegenstelling tot veel andere workshops die we aanbieden is dit geen standaard workshop waarin wij wat theorie uitleggen en jullie een vooraf opgesteld experiment uitvoeren. Nee, de AFM is er voor jullie en je kunt dus echt je eigen experiment uitvoeren!

Deze workshop komt volgend jaar beschikbaar.

Zie hieronder wat afbeeldingen genomen met de AFM of kijk op Educational Atomic Force Microscope (AFM) (thorlabs.com):

afm butterfly image

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

Kwantum

workshop kwantummechanica

Schrijf jezelf in via de knop ‘Aanmelden’. Zie je deze knop niet? Er zijn dan geen workshops ingepland. Bij genoeg interesse plannen we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

 

Workshop Kwantummechanica

Inhoud Workshop

De kwantummechanica workshop laat je kennis maken met bekende kwantumverschijnselen. Aan de hand van een aantal demonstraties en experimenten ontdekken we onder andere het kwantumverschijnsel superpositie en gaan we wat dieper in op de onderliggende theorie. Aan het einde van deze workshop heb je een beter begrip van kwantummechanica, de wiskunde die je nodig hebt om golffuncties te beschrijven en heb je zelf data verzameld voor het praktisch deel van je profielwerkstuk! Ook als je zelf een experiment hebt bedacht, kunnen we misschien wel iets regelen. Neem contact op via het forum, dan kijken we wat we voor je kunnen doen! Deze workshop komt begin november beschikbaar. Heb je interesse, laat dit dan weten via het interesseformulier!

Voor wie?

Maak je een profielwerkstuk over kwantummechanica? Dan is deze workshop precies wat voor jou! Voor dit onderwerp is het namelijk lastig een proef uit te voeren waarbij je bruikbare resultaten krijgt. Met deze workshop krijg je behalve nuttige informatie ook nog genoeg resultaten!

Duur

De workshop neemt ongeveer een middag in beslag. Van 13:30 tot 16:30.

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

Programmeren

workshop programmeren

De workshop wordt gegeven op aanvraag. Laat een bericht achter op het forum.

Workshop Programmeren

Programmeren is tegenwoordig zonder meer een van de belangrijkste vaardigheden bij het uitvoeren van natuurwetenschappelijk onderzoek. Ook bij het uitvoeren van je profielwerkstuk kun je programmeerkennis gebruiken om te modelleren, data te analyseren en data te visualiseren. In deze workshop leren we je daarom de basis van de grootste programmeertaal ter wereld: Python. Ben je geïnteresseerd in de workshop programmeren, vul dan het interesseformulier in!

Inhoud Workshop

De workshop programmeren is verdeeld in twee onderdelen, één waarin je de basis van Python leert, en één waarin je de geleerde kennis toepast. In het eerste deel zullen we je in een vijftal modules de basis van Python leren. We beginnen heel eenvoudig met het introduceren van de programmeertaal en leggen uit welke soorten variabelen er zijn en wanneer je welk soort gebruikt. Vervolgens leer je hoe je met het script communiceert, met behulp van de input en output functies. In de tweede module leer je welke functies er worden gebruikt binnen Python en hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Vanaf de derde module wordt het wat ingewikkelder en leer je hoe je if-statements en loops gebruikt, wat de commands if, elif, else, for en while inhouden en wanneer je wat gebruikt. In de vierde module bouwen we hierop voort en leer je werken met Numpy, een bibliotheek met commands die veel gebruikt wordt in de wetenschap en in de dataverwerking. Uiteindelijk leer je hoe je de data vervolgens kunt visualiseren in de vijfde module, waarin we ons verdiepen in de bibliotheek Matplotlib.

Tot zover het eerste deel van de workshop, de theorie. In het tweede deel van de workshop ga je de geleerde theorie toepassen en kun je kiezen voor twee verschillende opdrachten. De eerste opdracht is gericht op dataverwerking en visualisatie, en hierin ga je onder andere onderzoeken wat de optimale hoek is om een bal zo ver mogelijk weg wilt gooien. Om dit te doen plot je de gegooide afstand als een functie van de hoek. Het maximum van deze grafiek zal je dan de optimale hoek gegeven. Ook leidt je een wiskundige formule af die de baan van de bal door de lucht beschrijft en je onderzoek een dataset van 1000 metingen.

De tweede opdracht is meer gericht op het modelleren. In deze opdracht ga je een algoritme schrijven dat de kracht van de motoren van een drone bepaalt. Hierbij moet je zorgen dat de drone in stabiele vlucht terechtkomt.

Bij voldoende interesse wordt deze workshop op de campus van de TU Delft gegeven. Ook is het mogelijk om de modules zelfstandig door te werken, je vindt de modules onderaan deze pagina. In het laatste geval kun je vragen stellen op het forum als je vastloopt, of je kunt een keer videobellen met een student om wat meer uitleg te krijgen.

Voor wie?

Eigenlijk is deze workshop geschikt voor iedereen die een profielwerkstuk doet op het gebied van natuurkunde of engineering. Maar we raden deze workshop vooral aan voor leerlingen die zich willen richten op modelleren of binnen hun profielwerkstuk een hoeveelheid data moeten verwerken of visualiseren!

Duur

De workshop neemt ongeveer een middag in beslag. Van 13:30 tot 16:30.

Inschrijven

Wanneer er een datum gepland is, zal er aan de linkerzijde van deze pagina een button te zien zijn waarmee je je kunt aanmelden voor de workshop. Als er geen datum gepland is, laat dan een bericht achter op het forum om aan te geven dat je geïnteresseerd bent in de workshop, zodat wij een datum kunnen plannen. Ook als je vragen hebt over de workshop of over dit onderwerp in het algemeen, verwijzen we je graag naar ons forum!

Code

Je kunt de code van de Python Notebooks en bijbehorende oefeningen vinden in de volgende GitHub. De instructies op de GitHub pagina beschrijven hoe de software kan worden uitgevoerd en bewerkt: https://github.com/lduynkerke/workshopPython

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

Dode kamer

workshop akoestiek

De workshop wordt gegeven op aanvraag. Neemt contact op via het forum om een datum te plannen.

Akoestische Ruimtes

Inhoud Akoestische Ruimtes

Aan de TU Delft zijn er twee bijzondere ruimtes die gebruikt worden/werden voor het uitvoeren van experimenten die te maken hebben met geluid en akoestiek. Namelijk de dode kamer, waarin vrijwel  al het geluid wordt geabsorbeerd en de nagalmkamer waarin het geluid maximaal wordt weerkaatst, doordat geen enkele wand evenwijdig loopt met een andere. In de dode kamer zijn de wanden, het plafond en de bodem bekleed met 1 meter lange schuimplastic wiggen, waardoor 99% van het geluid wordt geabsorbeerd.

Daarnaast zijn beide ruimtes afzonderlijk gebouwd van de rest van het gebouw, zodat trillingen niet worden doorgegeven. De dikke betonnen muren die gebouwd zijn op een rubberen vloer verhinderen vrijwel al het omgevingsgeluid, waardoor laboratoriumomstandigheden ontstaan voor het uitvoeren van experimenten op het gebied van geluid of akoestiek.

Voor wie?

Maak je een profielwerkstuk over geluid of akoestiek? Dan kan de dode kamer of de nagalmkamer ideale omstandigheden bieden voor het uitvoeren van je praktisch deel. Door je experiment hier uit te voeren krijg je niet alleen nauwkeurigere resultaten, maar wordt ook alle andere ruis van buiten onderdrukt.

Inschrijven

Laat een bericht achter op het forum als je gebruik wilt maken van een van de akoestische ruimtes! Wij nemen dan contact met je op om een datum te prikken waarop de ruimte beschikbaar is. Ook als je nog vragen hebt of meer wilt weten over de akoestische ruimtes laat dan een bericht achter op het forum!

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

 

read more

Antibiotica

Schrijf jezelf in via de knop ‘Aanmelden’. Zie je deze knop niet? Er zijn dan geen workshops ingepland. Bij genoeg interesse plannen we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

Workshop Antibiotica

Geïnteresseerd in deze workshop? Via de button links op deze pagina kun je je aanmelden. Is er nog geen datum gepland, vul dan het interesseformulier in. Wij mailen je dan zodra de datum bekend is of om met jou een datum af te spreken.

Nog geen account op het forum? In dat geval verschijnt er een knop om je eerst te registreren.

Inhoud workshop

  • Wat is antibiotica?
  • Hoe werkt antibiotica?
  • Hoe werkt antibiotica resistentie?

Hoe werkt antibiotica precies? Wat is antibiotica resistentie en hoe reageren bacteriën daarop? Deze vragen worden onder andere behandeld tijdens een interactieve workshop, waarbij je zelf het lab in mag duiken. Na een stukje verdiepende theorie zullen we samen een experiment uitvoeren.

Voor wie?

Maak jij een profielwerkstuk dat te maken heeft met antibioticaresistentie? Dan is deze workshop echt iets voor jou! We zullen kijken naar het effect van verschillende soorten antibiotica op de volgende bacteria: Escherichia coli, Bactillus subtilis en Pseudomonas chlororaphis. Je zou dit eventueel ook als experiment bij je profielwerkstuk kunnen gebruiken.

Duur

De workshop zal ongeveer een hele schooldag duren.

Inschrijven

Wanneer er een datum gepland is, zal er aan de linkerzijde van deze pagina een button te zien zijn waarmee je je kunt aanmelden voor de workshop. Als er geen datum gepland is, klik dan op de button ‘Interessant’. Dan houden we je op de hoogte! Als je vragen hebt over de workshop of over dit onderwerp in het algemeen, verwijzen we je graag naar ons forum!

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

Duurzaam Bouwen

Schrijf jezelf in via de knop ‘Aanmelden’. Zie je deze knop niet? Er zijn dan geen workshops ingepland. Bij genoeg interesse plannen we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

Workshop Duurzaam Bouwen

Geïnteresseerd in deze workshop? Volg de instructies links om je aan te melden. Wij mailen je dan zodra de datum bekend is of om met jou een datum af te spreken. Nog geen account op het forum? Klik rechtsboven op “aanmelden” om een account aan te maken.

Inhoud Workshop

In deze workshop krijg je op een uitdagende en afwisselende manier een overzicht van wat er nodig is om een wijk of individueel gebouw energieneutraal te krijgen. Na een presentatie waarin de “waarom”-vraag en de theorie wordt uitgelegd incl. voorbeelden, gaan we zelf een energieneutrale wijk ontwerpen. Door middel van een interactief speelveld ga je verschillende opties uitproberen om een vrijstaand weiland zo efficiënt mogelijk in te delen met zonne- en windenergie.

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor 5 en 6 VWO’ers die bezig zijn met hun profielwerkstuk of praktische opdracht over het aanleggen van een duurzaam gebouw of duurzame wijk waarbij de gebruikte elektriciteit volledig energieneutraal is.

Duur

De workshop neemt een dagdeel in beslag; meestal plannen we een middag van 13h30-16h30.

Inschrijven

Wanneer er een datum gepland is, zal er aan de linkerzijde van deze pagina een button te zien zijn waarmee je je kunt aanmelden voor de workshop. Als er geen datum gepland is, klik dan op de button ‘Interessant’. Dan houden we je op de hoogte! Als je vragen hebt over de workshop of over dit onderwerp in het algemeen, verwijzen we je graag naar ons forum!

Tags

Natuurkunde, Duurzaamheid, Projectontwikkeling, Elektrotechniek

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

3D-printen

Deze workshop wordt gegeven op afspraak. Geef je interesse op via de knop hieronder! Dan plannen we een workshop in, en laten we je weten wanneer deze plaatsvindt. 

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

Workshop 3D-printen

Inhoud Workshop

We beginnen met een algemene presentatie over 3D-print methodes om vervolgens dieper in te gaan op de meest gebruikte 3D-printer. We zullen je een stoomcursus geven over hoe je de 3D-printer bedient en leren je waar je rekening mee moet houden tijdens het ontwerpen van een 3D-model. Het maken van een goed 3D-model is namelijk erg belangrijk. Het tweede deel van de cursus zal dan ook een interactieve sessie zijn waar jij je eigen model maakt in TinkerCad.

Voor wie?

Wil jij graag onderzoek doen naar 3D-printen of wil je leren hoe je een 3D-model ontwerpt in de computer? Dan is de 3D-print workshop misschien wel wat voor jou!

Duur

De workshop duurt één dagdeel (ongeveer 4 uur).

Inschrijven

Wanneer er een datum gepland is, zal er aan de linkerzijde van deze pagina een button te zien zijn waarmee je je kunt aanmelden voor de workshop. Als er geen datum gepland is, klik dan op de button ‘Interessant’. Dan houden we je op de hoogte! Als je vragen hebt over de workshop of over dit onderwerp in het algemeen, verwijzen we je graag naar ons forum.

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

Aardbevingen

Schrijf jezelf in via de knop ‘Aanmelden’. Zie je deze knop niet? Er zijn dan geen workshops ingepland. Bij genoeg interesse plannen we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

Workshop Aardbevingsbestendig bouwen

Geïnteresseerd in deze workshop? Via de button links op deze pagina kun je je aanmelden. Is er nog geen datum gepland, vul dan het interesseformulier in. Wij mailen je dan zodra de datum bekend is of om met jou een datum af te spreken.

Nog geen account op het forum? In dat geval verschijnt er een knop om je eerst te registreren.

De inhoud van de workshop

Tijdens deze middag maak je op een leuke en afwisselende manier kennis met aardbevingen en bouwen in aardbevingsgebieden. Na een kleine introductie behandelen we een stuk theorie om vervolgens zelf in korte tijd proefmodellen te testen op de aardbevingssimulator van het Science Center!

Theorie Aardbevingen

We starten met een introductie waarbij de volgende vragen beantwoord worden: Wat is een aardbeving? Welke termen moet ik kennen? Wat voor soorten aardbevingen zijn er? En hoe kan het dat er in Groningen aardbevingen plaatsvinden?

Theorie Aardbevingsbestendig bouwen

Op een interactieve manier behandelen we een aantal basisprincipes van bouwen in aardbevingsgebieden. Zo gaan we in op de krachtenwerking van de trillingen van aardbevingen op gebouwen en de dynamiek er van. We gaan in op methodes om gebouwen bestendig te maken tegen deze krachten. Om de theorie goed onder de knie te krijgen wisselen we af met een aantal opgaven die we gezamenlijk bespreken.

Praktisch gedeelte

Je krijgt een uur de tijd om zelf een model te maken van een aardbevingsbestendig gebouw. Hierna gaan we dit model testen; het model moet een bepaalde tijd op de trilplaat kunnen staan zonder te bezwijken. Je krijgt hiervoor meerdere soorten materiaal ter beschikking!

Voorbereiding

Wat mee te nemen naar de workshop?

  • Rekenmachine
  • Pen en potlood
  • Schrift
  • Geodriehoek
  • Alles wat je tot nu toe al hebt van je eigen profielwerkstuk voor het behandelen van je vragen

Aanmelden

Op deze pagina vind je het online inschrijfformulier. Als er nog geen datum gepland is vul je het interesse formulier in, zo weten wij dat er belangstelling is en kunnen we een nieuwe datum inplannen. Wij nemen dan contact met je op zodra de datum van de volgende workshop bekend is.

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more

Robotica

Schrijf jezelf in via de knop ‘Aanmelden’. Zie je deze knop niet? Er zijn dan geen workshops ingepland. Bij genoeg interesse plannen we een nieuwe datum!

Aanmelden Registreer je voor toegang tot de workshops

Workshop Robotica

Geïnteresseerd in deze workshop? Via de button links op deze pagina kun je je aanmelden. Is er nog geen datum gepland, vul dan het interesseformulier in. Wij mailen je dan zodra de datum bekend is of om met jou een datum af te spreken.

Nog geen account op het forum? In dat geval verschijnt er een knop om je eerst te registreren.

Inhoud Workshop

De robotica workshop is ontwikkeld om je meer inzicht te geven in de wereld van de elektronica. Tijdens de workshop komt naast het programmeren van de Arduino ook de werktuigbouwkundige kant van robotica uitgebreid aan bod. We maken ook daadwerkelijk een eenvoudige robot, dus je ziet het resultaat dezelfde dag. Aan het einde is er ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen aan de studenten Werktuigbouwkunde en Technische Informatica die de workshop geven. Na afloop ga je thuis met meer kennis aan de slag met je eigen onderwerp en blijven we je natuurlijk begeleiden via het forum of je komt af en toe bij ons langs op een PWS-middag.

Tijdens de workshop zullen we ook met Arduinos programmeren. Zie hier de voorbeeldcode die we zullen gebruiken tijdens de workshop.

Voor wie?

Heb jij een profielwerkstuk gekozen dat te maken heeft met robotica en kun je nog wel wat verdieping gebruiken? Dan is deze workshop geschikt voor jou! De workshop geeft je een goede uitleg over de twee hoofdonderdelen van de robotica: bouwen en programmeren. En ook: wat is haalbaar binnen de beschikbare tijd van het PWS?

Duur

De workshop duurt één dagdeel (ongeveer 4 uur). De ene helft gaat vooral om het werktuigbouwkundige aspect, de andere helft om het programmeren.

Inschrijven

Wanneer er een datum gepland is, zal er aan de linkerzijde van deze pagina een button te zien zijn waarmee je je kunt aanmelden voor de workshop. Als er geen datum gepland is, klik dan op de button ‘Interessant’. Dan houden we je op de hoogte! Als je vragen hebt over de workshop of over dit onderwerp in het algemeen, verwijzen we je graag naar ons forum!

Meer workshops

Misschien vind je één van de volgende workshops ook interessant?

read more